Wednesday, July 6, 2011

Ikan Siakap Bakar Tomyam

Salam..

1st of all nk cakap Terima Kasih byk2..
kepada semua yg mendoakan kesihatan saya pada entry2 lepas..
saya masih lg lemah dan semput..
lelah ni mmg susah nak baik sepenuhnyer..
but better than sebelumnyer..
Alhamdulillah..

Dh 2 malam sejak aku x sihat..
aku x memasak utk makan malam.. huhuhu..
ampunkan zura mak abah.. 
ampunkan Yang.. abang.. 
huhuhu..

So demi keluarga tercinta..
malam ni aku gagahkan diri memasak special utk mereka..
tp sy wat keje mcm org malas..
slow aje sbb semput.. huhu..

Mula2 turun dapo..
basuh pinggan mangkuk yg selambak penuh dlm sinki
sbb paip bawah tanah kt taman umah pecah..
basuh pinggan stop.. rehat..

then masak nasik.. rehat..

then sambung siang ikan siakap..
basuh segala bagai ikan tu.. 
rehat lg.. huhu..

then sambung blend bahan2 nk lumur pada ikan..
then rehat lg..

dan akhirnye.. wrap ikan dgn aluminium foil..
dan bakar...

REHAT........

oh berapa kali rehat dah..
tu pon semput semacam..
huhuhu..

But..
semput aku berbaloi-baloi..
tersgt la sedap ikan bakar ini..
serius sedap..
kena dgn tekak aku dan family..
mak memula x nk makan..
mak mmg jarang makan malam..
tp bile aku sebut masak ikan bakar..
terus dia nk ke dapo..
tp mak ratah ikan aje.. x makan nasik..
licinnnnn..

Alhamdulillah.. licin...
Thanks Sha sbb sudi share resepi yg sedap nie..
dan thanks kepada empunye resepi asal.. Kak Hanieliza





Mohon izin Sha copy paste resepi ye.. TQ dear


RESEPI IKAN SIAKAP BAKAR TOMYAM
Resipi Asal : Buku Senangnya Memasak Ikan, Chef Hanieliza


Bahan A
1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)  *2 ekor
2 sudu besar pes tomyam *sepeket pes tomyam Adabi
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6) 
Aluminium foil 
Bahan B (Dikisar) 
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
 sedikit gula dan fish sos - ni kita tambah sdri *x boh
Cara Membuat:

1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.
SELAMAT MENCUBA!

2 comments:

nOOrsha said...

huhuh ssedapnyerr...memang bes kan kak...saye pun x puas makan aritu..rasa nak wat lg..klo gune ikan pari ke atau ganti ngan udang ke sotong ke rase pun sedap juga ni kan.. :)

Lee said...

Hi Azura, first of all, you have a beautiful name.
When I noticed your name, I had to scratch my otak where did I see this name?

After minum my iced kopi, ahhhhh, da dapat....
It is also the name of one of THE most beautiful cars on the road today, The Bentley Azura!
Beautiful name.

Okay where was I? Oh ya, your this lovely ikan siakap dish.
Your photography really very good. If dapat jemput datang for dinner, I think you have to standby tiga pinggan nasi....da tentu lichin tiga, ha ha.
You sure can cook! Outstanding!

You have a nice day, Azura.....love your name.
And keep a song in your heart.
Lee.

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...