Sunday, November 3, 2013

Ikan Patin Poyok Hogoh Pahang Hogoh

Salam semua...

Demam piala malaysia skrg ni.... dlm wall fesbuk penuh status pasal bola je... hehe...

Tak kira la anda sokong pahang atau kelantan... jaga lah adab dan tutur kata ye... kadang2 ada yg terlalu obses dgn bola sampai bergaduh bagai... isk isk isk..

Memandangkan aku menetap di Pahang makanya sokongan tu ke arah Pahang la kan.. hehe.. makanya arini kita masak menu org Pahang ye.... Ikan Patin Tempoyak...

Resepinya simple je.. and semua org tau masak menu ni kan...

Resepi Ikan Patin Tempoyak

1 ekor Ikan Patin - siang dan cuci bersih (aku cuci dgn tepung dan limau)
1 inci Kunyit *
10 tangkai Cili Api * kisar
Tempoyak secukupnya
1 btg Serai - ketuk sedikit
Asam keping
Daun kesom
Timun masak

Cara :
Aku suka tumis skit tp dgn mnyk yg sedikit ye.
Panaskan mnyk, tumis bahan kisar bersama serai. Masukkan air dan masukkan tempoyak... aku suka pekat so tempoyak kasik lebih.. masukkan 1 keping asam keping... biar mendidih seketika then masukkan ikan dan daun kesom... setelah mendidih perasakan dgn garam dan masukkan timun masak... siap

No comments:

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...